HelloNature Blog

Mi az az Aleppo szappan és miért jó?

- minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról

2017. szeptember 11. - HelloNature.hu

Így készül az aleppo szappan

Az ősi sumérok voltak az első emberek, akik felfedezték a szappankészítés fortélyait. Ők már rendelkeztek megfelelő kémiai ismeretekkel ahhoz, hogy ismerjék az elégetett növényi hamu lúgos kémhatását. Az első szappan csak növényi olajat és hamulúgot tartalmazó kenőcs (puha szappan) volt, amit gyógyításra használtak. Az egyiptomiak és a rómaiak fejlesztették ki a krémes szappant, ami már tisztításra is használható volt.

Aleppoban a 7. században fejlesztették tovább a receptet, és ekkor alakult ki a szappankészítés ősi technológiája is. A növényi olajokat (elsősorban olívát és babért) összefőzték a hamulúggal és ezzel olyan szilárd szappant alkottak meg, mely a személyes higiéniára és tisztításra is alkalmas volt. A szappankészítés ezen technológiája terjedt el azután Szíriából Európába (először Genovába és Marseille-be), hogy mára már az egész világ ismerje.

Az eredeti aleppo szappan receptje és készítése

Aleppoban az olívaolajat, a szappan legfőbb összetevőjét és a nátrium-hidroxidot (nátronlúg) alaposan összekeverik és 200 °C-on forralják, míg az olívaolaj átalakul glicerinné és nátriumsóvá. Röviddel a szappanosodási folyamat vége előtt hozzáadják az értékes babérolajat, melynek az aleppo szappan a fertőtlenítő hatását köszönheti. A lúg kiürül, majd a szappankeveréket addig mossák friss vízzel, míg teljesen lúgmentes nem lesz. Éjszakára a szappankeveréket hagyják száradni és lehűlni. A már lehűlt masszát egyenletesen elterítik a földön, kézzel téglatestekre vágják és rájuk nyomják a gyártót, valamint a minőségi osztályt jelző pecsétet. Az érlelési folyamat alatt az olívazöld kockákat feltornyozzák, majd jól szellőző termekben 6-9 hónapig száradni hagyják.

A száradási folyamat alatt alakul ki az aleppo szappanra jellemző okker patina a felszínen, míg a belseje olívazöld marad: ez az eredeti aleppo szappan jellegzetessége, magas E-vitamin koncentrációra utal. Hagyományosan az olíva szappanokat a „hideg évszakban” készítik november és március között, majd utána kezdődik a kiszárítási periódus a teljes érettségig.

Azok számára, akik az illatosabb szappanokat részesítik előnyben a FINigrana elhozta az Aleppo olívaszappant levendula illattal és az Aleppo olívaszappant citromfű illattal. A szappanok az olíva és babérolaj mellett a levendulából (Lavendula angustifiola) és a citromfűből (Cymbopogon schoenanthus) óvatos vízgőz desztillációval kivont illóolajokat is tartalmaznak. A levendulaolaj nyugtató, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású, intenzív illata távol tartja a molylepkéket a szekrénybe zárt ruháktól. A citromfű illóolaj frissítő, citrusos illatot ad a szappannak, használata akár erős izzadás esetén is javasolt, a citrus friss illata a rovarokat is távol tartja.

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

Minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról sorozatunkat  jövő héten folytatjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellonature.blog.hu/api/trackback/id/tr6012819510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása