HelloNature Blog

Citrom, citrom te csodás

2017. június 22. - HelloNature.hu

Hogyan ápold bőröd szemtelenül olcsón? – a citrom csoda

A citrom messze a leghétköznapibb és legolcsóbb módja annak, hogy karbantartsd egészségedet kívül vagy belül. Ez az írás bár a külsőre fókuszál nem árt, ha tudod, hogy a citromlé nagyszerűen csökkenti a szervezet savasságát (lúgosít). Ha tehát kávézol vagy egy pohár finom bort kortyolgatsz el, esetleg túl sok csokival kényezteted magad vagy nem bírsz ellenállni a kertben készült ínycsiklandozó, grillezett húsoknak mindig győződj meg arról, hogy a közeledben van egy nagy pohár limonádé, mellyel növelheted szervezeted lúgosságát. A szervezetben lévő sav csökkentése pedig segíthet sok kellemetlen tünet elkerülésében.

Visszatérve a külsőnkre, a citrom azon dolgok közé tartozik, amelyről a kozmetikai cégek nem akarják, hogy tudj. Hogy miért? Mert a citrom mindazokra a dolgokra képes, amikre a drága kozmetikumok, csak jobban csinálja. Jobban, mert a citromban nincs mesterséges tartósítószer, színezék, illatanyag, emulzióképző vagy szilikon. Ráadásul organikus (tényleg, 100%-ban) és alig kerül valamibe.

Figyelem! Ha nagyon érzékeny a bőröd és erős égető érzést tapasztalsz a gyengéd kémiai hámlasztók használatakor vagy ha allergiás vagy a citrusfélékre, ezek a módszerek biztosan nem neked valók. A citrom növelheti a fényérzékenységet, így a napon mindig használj fényvédőt pl. Bergland méhviasz fényvédőkrémet vagy kerüld a napot citromkezelés után.

bergland_mehviasz_fenyvedokrem_poszt2.png

Hogyan alkalmazd a citromkezelést:

Érzékeny bőr esetén: Csavarj ki egy citromot egy tálkába, hígítsd vízzel (kb. kétszer annyi víz, mint citrom) és használj vattapamacsot a felvitelhez. Pár percig hagyd hatni, majd öblítsd le.

Száraz bőr esetén: keverj össze egy kis citromlét, vizet és mézet. A nagyon száraz bőrre használj citromlét, olívaolajat (vagy jojobaolajat) és mézet. Használd maszkként, majd öblítsd le.

A többiek pedig: ha bőrödnek nem probléma az enyhe irritáció, hagyd a tiszta citromlét a bőrödön addig, ameddig akarod, akár éjszakára is.

És miért is hasznos ez a bőrödnek? Íme 7 érv a citrom mellett:

  • C-vitamin: régóta használt alkotó a szépségiparban. A C-vitamin segít a bőrnek a hatásos antioxidáns, a kollagén szintetizálásában, termelésében. A citrom tele van C-vitaminnal, ezért jó választás az idő előtti öregedés elleni küzdelemben. Úgy tartják, hogy a C-vitamin csökkenti a finom ráncok mélységét.
  • Citromsav (nem ugyanaz, mint az aszkorbinsav, mert az a C-vitamin). A citromsav egy alfa-hidroxi sav, mely ugyanaz az AHA, amit a drága krémek tartalmaznak (néha sok egyéb kétes anyag mellett) és amivel oly büszkén dicsekednek. Az AHA többek között a citromból is származik. A citromsav összehúzza és fényesíti a bőröd, ezáltal ragyogást és mini-faceliftet biztosít. A citromsav segít egy kicsit világosítani a bőrt is, amely nagyszerű hír az aknés hegek és pigmentfoltok esetében.
  • Hámlasztja az elhalt bőrt. Ezért is az AHA a felelős. Az elhalt bőr eltávolításával segítesz a többi kozmetikumnak. Jobban hatnak, ha nem egy rakás elhalt sejt tetejére kened őket.
  • Küzd az akné ellen. A citromnak erős bőrösszehúzó hatása van és hatékonyan szárítja fel a pattanásokat és világosítja ki a hegeket. A citromlé jó a mitesszerekre is, ami mindannyiunknak jó hír.
  • Kiegyenlíti a bőr tónusát. A citromot régóta használják bőr világosítónak, és olyan gyengéd, mint amilyen hatásos.
  • Nagyszerű, frissítő illata van. Ez talán nem annyira lényeges, de a citrom legalább természetes, nem pedig szintetikus parfüm.
  • Egy citrom körülbelül egy hétig tart ki. Ennél nem nagyon lehetsz takarékosabb.

És ha fürdőzés közben szeretnéd ápolni magad, akkor a fürdővízbe is tehetsz citromot. Ha pedig kényeztetni is szeretnéd magad, akkor használd a kiváló német minőségű, a BDIH által igazolt természetes Bergland citrom-rozmaring fürdőolajat vagy a Bergland narancs-citrom fürdőolajat.

 lemons_1.jpg

Kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellonature.blog.hu/api/trackback/id/tr3712612387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása