HelloNature Blog

Az olajfa, az olíva kincsei

- minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról

2017. szeptember 19. - HelloNature.hu

Az olajfa (Olea europea) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik, melyek elsősorban a mediterrán régióban terjedtek el, és az egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúrát alkotják. A fa lassan növő törzse csavarodott és akár a 15-20 méteres magasságot is elérheti, míg hosszú gyökerei 6 méter mélyre hatolnak le a talajba, ahonnan a növekedéshez szükséges nedvességgel látják el a növényt. Jól tűri a szárazságot, de nem tűri a fagyot. Örökzöld növény. Hosszúkás, lándzsa alakú levelei bőrszerűek, zöldek a színén és ezüstös-fényesek a fonákján. Finom, csillagszerű szőrök védik a levél fonákját a nedvességvesztéstől. A légzőnyílásokon keresztül távozó nedvességet a finom szőrök felfogják és újra felszívják.

Hasonló a hatás mint, mikor az olíva szappan érintkezésbe kerül a bőrrel. A hidratáló olívaolaj (az aleppo szappan fő összetevője) tisztítja és táplálja a bőrt, megvédi a kiszáradástól és irritációtól.

Élénkíti az önszabályozó bőrfunkciókat és újrazsírosítja a bőrt. A képződött védőréteg alatt a bőr tud lélegezni és izzadni.

Az olajfák nagyon magas kort érhetnek meg, akár több száz évet, így sok időre van szükségük a növekedéshez is. A magonc kortól a termőre fordulásig átlagban 7 év telik el. A kedvelt olívabogyót ősszel szüretelik. Az éretlen gyümölcs zöld, az érett barna vagy fekete. Amint leszedik a bogyót a fáról sós lébe, pácba teszik, hogy elveszítse keserű ízét.

Az olívabogyók körülbelül 90%-át olívaolajnak préselik ki. Ez az olaj nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek gazdagok E-vitaminban.  Az olívaolaj jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, erősíti az immunrendszert és csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Az olívaolaj glicerinhez kötött zsírsavakat tartalmaz átlagosan 66% olajsavat, 12% linolsavat, 9% palmitinsavat 5% eikozénsavat és 5% palmitinsavat. Az olívaolaj mindig is a mediterrán régió konyhájának legfontosabb összetevője volt. Magas égéspontja miatt (nyers olívaolaj 190 °C, finomított olívaolaj 200°C körül) alkalmas ételek sütéssel való elkészítésére.

Az olajfák története egészen az ókorig nyúlik vissza. Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy i.e. 4000-ben már termesztették a növényt. A Bibliában az olajfára történő gyakori hivatkozások azt feltételezik, hogy Szíria területéről származik. A Közép-Kelet száraz éghajlatán az olívaolaj fontos és egészséges tápláléknak számított, melyet gyógyszerként és kozmetikumként is használtak. Az olajfa fontos szerepe visszatükröződik a gazdaságban, a vallásban, a művészetben és különböző mitológiákban is.

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

A FINigrana Nigella sativa aleppo olívaszappan 4% babérolaj mellett 2% feketekömény-olajat (Nigella sativa) is tartalmaz. A feketeköményt már az ókorban is használták a gyógyászatban és a testápolásban. Egyes vélekedések szerint Nefertiti és Kleopátra is a feketekömény-olajnak köszönhette bőre szépségét. Főleg érzékeny bőrre ajánlott mindennapi használata, antibakteriális hatású.

A búzacsíraolajat tartalmazó FINigrana olívaolaj szappan 2% búzacsíraolajjal a gyengéd tisztítás mellett regeneráló hatású. Köszönhetően a vitaminokban gazdag búzacsíraolajnak, különösen az érett bőr ápolására ajánlott, de minden bőrtípus meghálálja a használatát. Dobozban bárhová könnyedén magaddal viheted.

Minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról sorozatunkat  jövő héten folytatjuk!
Sorozatunk első része ide kattintva érhető el: Mi az az Aleppo szappan és miért jó?

A bejegyzés trackback címe:

https://hellonature.blog.hu/api/trackback/id/tr2012820206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása