Így szüntesd meg a haj zsírosodását

2017. október 23. - HelloNature.hu

Ebben a bejegyzésben segíteni kívánunk abban, hogy meg tudd szüntetni hajad zsírosságát. Megmutatjuk mitől zsírosodik a haj és adunk pár tippet a zsírosodás elkerülésére. Nem utolsó sorban pedig javaslunk pár terméket, amellyel hajad természetesen ragyogó lesz.

blur-brunette-female-fashion-braided-hair-close-up-1853957.jpg

Mitől zsírosodik a haj?

A haj és a fejbőr zsírosodásáért a faggyú a felelős. A faggyú termelődése normális folyamat, gondot akkor okoz, ha a faggyúmirigy működésében zavar keletkezik és több vagy kevesebb faggyút termel a normálisnál. A faggyú a mirigyekből a szőrtüszőkbe kerülve a hajszálakhoz tapad és a haj fizikai védelmét látja el. Normális működés esetén puhán tartja a hajat és a környezeti hatások ellen védi a hajat és a fejbőrt. Egyfajta védőbevonatot képez ezáltal csökkenti a nedvességvesztést is. A haj ilyenkor puha, fényes és könnyen kezelhető. Ha azonban több faggyú termelődik a normálisnál, a haj zsíros tapintású és kinézetű lesz. A hajszálak összetapadnak, nehezen kezelhetővé válnak, hiszen maguk a hajszálak is nehezebbek, tömöttebbek lesznek. A zsíros, olajos fejbőrön a baktériumok is könnyebben megtapadnak így súlyosabb esetben gyulladások is kialakulhatnak. A zsíros fejbőrről az elhalt sejtek sem tudnak könnyedén leválni, így azok összetapadnak és később korpásodáshoz vezetnek. Csökkent faggyútermelés esetén a haj fakó, törékeny lesz és a fejbőr is kiszárad, a nedvességvisszatartás csökken.

Mi okozza a zsírosodást és hogyan szüntetheted meg?

A faggyú mennyiségének változását hormonok szabályozzák. Növekvő hormon mennyiség esetén a faggyúkiválasztás is megnő. Ezért jellemző serdülő korban a haj és a bőr zsírosodása. A mindennapi stressz is kiválthatja a faggyúmirigy túlzott működését, ezáltal a korpásodást és a hajhullást is. És ne feledkezz meg arról, hogy te is kiválthatod a zsírosodást a nem megfelelő készítmények használatával. Ha ugyanis erősen szárító sampont használsz, akkor a faggyú összetétele is megváltozik a szárazság megakadályozására és túl sok zsírt fog termelni, ami a fenti következményekkel jár. Használj kíméletes, gyengéd, természetes összetevőkből készített samponokat, kondicionálókat, melyek szabályozzák a faggyútermelést, felszívják a felesleges zsírt és egészségessé teszik a fejbőrt is.

A legjobb természetes hajápolók zsíros hajra

A hagyományos ayurvédikus receptúrán alapuló vegán Apeiron Keshawa balance sampon és Aperion Keshawa volume hajkondicionáló tökéletes választás a zsíros vagy könnyen zsírosodó hajra. Az organikus zsálya, kamilla, varázsmogyoró és nyír mellett a bhringaraj az alapja a revitalizáló, gyengéd ápolásnak. A bhringarajt (eclipta alba) Sri Lankán a haj királynőjének nevezik, nem ok nélkül. Erősíti a haj szerkezetét, egészséges hajat eredményez a hajgyökerektől a hajvégekig.

Ezek a csodálatos természetes samponok szilikonmentesek, pH semlegesek, a BDIH minősítette őket és festett hajra is kiválóak.

zsiroshajra.png

Aleppo szappan - a tetőtől-talpig mindenes

- minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról

Az aleppo olívaszappan minden szappanok őse. Több mint 1200 év alatt bizonyította sokoldalú felhasználási lehetőségeit:

  • az arc gyengéd tisztításával puhán és rugalmasan tartja a bőrt
  • a teljes test tisztításával frissítő, erősítő és dezodorhatású
  • alkalmas napi hajmosásra, erősíti a fejbőrt és megelőzi a korpásodást
  • mindennapi borotválkozáshoz, borotvaszappanként kitűnő választás az érzékeny bőrre
  • kiváló pamut anyagok tisztítására (csak a tiszta olíva szappan)
  • természetes és festett bőrfelületek tisztítására (csak a tiszta olíva szappan)

A babérolajjal dúsított szappan

  • a ruhák között tárolva a babérszappan kellemes illatával távol tartja a molyokat a ruháktól.
  • tökéletesen alkalmas a legfinomabb anyagok mosásához, folteltávolításhoz is.
  • rovarcsípés esetén az érintett bőrfelületet dörzsöld be egy enyhén nedves szappandarabbal a tünetek enyhítésére.

A FINigrana 100% olívából készült eredeti aleppo szappana a gazdaságos mindenes a háztartásban. Használható kíméletes kézmosáshoz, arc- és testápoláshoz, valamint mindennapi hajmosáshoz. Rendkívül jól tolerálja a bőr, minden bőrtípusra, az irritált érzékeny bőr mindennapi ápolására is kiváló választás. Használható gyapjú termékek tisztítására és bőrből, festett bőrből készült termékek ápolására is.

Hogy kedvenc szappanunk használhatóságát sokáig megőrizze, használat után tartsuk száraz helyen.

Minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról sorozatunk véget ért! A sorozat korábbi részei: 

Sorozatunk első része ide kattintva érhető el: Mi az az Aleppo szappan és miért jó?
Sorozatunk második része ide kattintva érhető el: Az olajfa, az olíva kincsei
Sorozatunk harmadik része ide kattintva érhető el: Mire jó a nemes babér?

Mire jó a nemes babér?

- minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról

A babérfélék lehetnek örökzöld cserjék vagy fák, a mediterrán térségben őshonosok. Egy nemes babérfa akár 12 m magasra is nőhet. Levelei erősen illatosak, de csak korlátozottan télállóak. A babérolaj zöld, olajszerű anyag, melyet a sötét, bogyószerű termésből préseléssel nyernek ki.

A babérolaj többnyire zsírsavakból áll, kisebb részben illóolajokból és cineolból. A fennmaradó részt főleg cseranyagok alkotják.

 Kattints a képre a galéria megnyitásához!

A nagy mennyiségű, értékes beltartalom már az ókorban is potenciális gyógyító növénnyé, orvossággá tette a babérolajat. A babérolaj bőrbarát és antibakteriális. Gyulladásgátló, köptető hatású és erősíti az immunrendszert. Fájdalomcsillapító és keringésjavító tulajdonságai miatt izom- és reumás fájdalmak esetén nyújt enyhülést. Éghajlatunkon az illatos leveleket főleg fűszernövényként használjuk ételeink ízesítéséhez. A babérolajat likőrök, parfümök készítéséhez is felhasználják.

Hagyományosan a nemes babérolajat (Oleum lauri) az aleppo szappanokhoz adják különböző arányokban, ezzel biztosítva a szappan fertőtlenítő tulajdonságát és kellemes illatát. A FINigrana aleppo szappanok között találsz 4% és 24% babérolajjal dúsított olívaszappant.

Az aleppo olívaszappanokat a babér mellett egyéb jótékony hatóanyagokkal is dúsíthatják eredeti, kiváló tulajdonságainak megtartása mellett. Ilyen például a FINigrana Terra Rossa olíva peeling szappan, mely köszönhetően az aleppoi régióból származó hozzáadott vörös agyagnak kiváló hámlasztó tulajdonságokkal bír. A finom agyagszemcsék mélyen a bőrbe hatolva alaposan tisztítják a bőrt miközben ásványokkal, nyomelemekkel látják el azt. Enyhíti a bőrirritációt, gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket.

Minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról sorozatunkat  jövő héten folytatjuk!
Sorozatunk első része ide kattintva érhető el: Mi az az Aleppo szappan és miért jó?
Sorozatunk második része ide kattintva érhető el: Az olajfa, az olíva kincsei

 

Az olajfa, az olíva kincsei

- minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról

Az olajfa (Olea europea) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik, melyek elsősorban a mediterrán régióban terjedtek el, és az egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúrát alkotják. A fa lassan növő törzse csavarodott és akár a 15-20 méteres magasságot is elérheti, míg hosszú gyökerei 6 méter mélyre hatolnak le a talajba, ahonnan a növekedéshez szükséges nedvességgel látják el a növényt. Jól tűri a szárazságot, de nem tűri a fagyot. Örökzöld növény. Hosszúkás, lándzsa alakú levelei bőrszerűek, zöldek a színén és ezüstös-fényesek a fonákján. Finom, csillagszerű szőrök védik a levél fonákját a nedvességvesztéstől. A légzőnyílásokon keresztül távozó nedvességet a finom szőrök felfogják és újra felszívják.

Hasonló a hatás mint, mikor az olíva szappan érintkezésbe kerül a bőrrel. A hidratáló olívaolaj (az aleppo szappan fő összetevője) tisztítja és táplálja a bőrt, megvédi a kiszáradástól és irritációtól.

Élénkíti az önszabályozó bőrfunkciókat és újrazsírosítja a bőrt. A képződött védőréteg alatt a bőr tud lélegezni és izzadni.

Az olajfák nagyon magas kort érhetnek meg, akár több száz évet, így sok időre van szükségük a növekedéshez is. A magonc kortól a termőre fordulásig átlagban 7 év telik el. A kedvelt olívabogyót ősszel szüretelik. Az éretlen gyümölcs zöld, az érett barna vagy fekete. Amint leszedik a bogyót a fáról sós lébe, pácba teszik, hogy elveszítse keserű ízét.

Az olívabogyók körülbelül 90%-át olívaolajnak préselik ki. Ez az olaj nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek gazdagok E-vitaminban.  Az olívaolaj jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, erősíti az immunrendszert és csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Az olívaolaj glicerinhez kötött zsírsavakat tartalmaz átlagosan 66% olajsavat, 12% linolsavat, 9% palmitinsavat 5% eikozénsavat és 5% palmitinsavat. Az olívaolaj mindig is a mediterrán régió konyhájának legfontosabb összetevője volt. Magas égéspontja miatt (nyers olívaolaj 190 °C, finomított olívaolaj 200°C körül) alkalmas ételek sütéssel való elkészítésére.

Az olajfák története egészen az ókorig nyúlik vissza. Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy i.e. 4000-ben már termesztették a növényt. A Bibliában az olajfára történő gyakori hivatkozások azt feltételezik, hogy Szíria területéről származik. A Közép-Kelet száraz éghajlatán az olívaolaj fontos és egészséges tápláléknak számított, melyet gyógyszerként és kozmetikumként is használtak. Az olajfa fontos szerepe visszatükröződik a gazdaságban, a vallásban, a művészetben és különböző mitológiákban is.

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

A FINigrana Nigella sativa aleppo olívaszappan 4% babérolaj mellett 2% feketekömény-olajat (Nigella sativa) is tartalmaz. A feketeköményt már az ókorban is használták a gyógyászatban és a testápolásban. Egyes vélekedések szerint Nefertiti és Kleopátra is a feketekömény-olajnak köszönhette bőre szépségét. Főleg érzékeny bőrre ajánlott mindennapi használata, antibakteriális hatású.

A búzacsíraolajat tartalmazó FINigrana olívaolaj szappan 2% búzacsíraolajjal a gyengéd tisztítás mellett regeneráló hatású. Köszönhetően a vitaminokban gazdag búzacsíraolajnak, különösen az érett bőr ápolására ajánlott, de minden bőrtípus meghálálja a használatát. Dobozban bárhová könnyedén magaddal viheted.

Minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról sorozatunkat  jövő héten folytatjuk!
Sorozatunk első része ide kattintva érhető el: Mi az az Aleppo szappan és miért jó?

Mi az az Aleppo szappan és miért jó?

- minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról

Így készül az aleppo szappan

Az ősi sumérok voltak az első emberek, akik felfedezték a szappankészítés fortélyait. Ők már rendelkeztek megfelelő kémiai ismeretekkel ahhoz, hogy ismerjék az elégetett növényi hamu lúgos kémhatását. Az első szappan csak növényi olajat és hamulúgot tartalmazó kenőcs (puha szappan) volt, amit gyógyításra használtak. Az egyiptomiak és a rómaiak fejlesztették ki a krémes szappant, ami már tisztításra is használható volt.

Aleppoban a 7. században fejlesztették tovább a receptet, és ekkor alakult ki a szappankészítés ősi technológiája is. A növényi olajokat (elsősorban olívát és babért) összefőzték a hamulúggal és ezzel olyan szilárd szappant alkottak meg, mely a személyes higiéniára és tisztításra is alkalmas volt. A szappankészítés ezen technológiája terjedt el azután Szíriából Európába (először Genovába és Marseille-be), hogy mára már az egész világ ismerje.

Az eredeti aleppo szappan receptje és készítése

Aleppoban az olívaolajat, a szappan legfőbb összetevőjét és a nátrium-hidroxidot (nátronlúg) alaposan összekeverik és 200 °C-on forralják, míg az olívaolaj átalakul glicerinné és nátriumsóvá. Röviddel a szappanosodási folyamat vége előtt hozzáadják az értékes babérolajat, melynek az aleppo szappan a fertőtlenítő hatását köszönheti. A lúg kiürül, majd a szappankeveréket addig mossák friss vízzel, míg teljesen lúgmentes nem lesz. Éjszakára a szappankeveréket hagyják száradni és lehűlni. A már lehűlt masszát egyenletesen elterítik a földön, kézzel téglatestekre vágják és rájuk nyomják a gyártót, valamint a minőségi osztályt jelző pecsétet. Az érlelési folyamat alatt az olívazöld kockákat feltornyozzák, majd jól szellőző termekben 6-9 hónapig száradni hagyják.

A száradási folyamat alatt alakul ki az aleppo szappanra jellemző okker patina a felszínen, míg a belseje olívazöld marad: ez az eredeti aleppo szappan jellegzetessége, magas E-vitamin koncentrációra utal. Hagyományosan az olíva szappanokat a „hideg évszakban” készítik november és március között, majd utána kezdődik a kiszárítási periódus a teljes érettségig.

Azok számára, akik az illatosabb szappanokat részesítik előnyben a FINigrana elhozta az Aleppo olívaszappant levendula illattal és az Aleppo olívaszappant citromfű illattal. A szappanok az olíva és babérolaj mellett a levendulából (Lavendula angustifiola) és a citromfűből (Cymbopogon schoenanthus) óvatos vízgőz desztillációval kivont illóolajokat is tartalmaznak. A levendulaolaj nyugtató, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású, intenzív illata távol tartja a molylepkéket a szekrénybe zárt ruháktól. A citromfű illóolaj frissítő, citrusos illatot ad a szappannak, használata akár erős izzadás esetén is javasolt, a citrus friss illata a rovarokat is távol tartja.

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

Minden, amit tudnod kell a legtisztább szappanról sorozatunkat  jövő héten folytatjuk!