HelloNature Blog

Naptej összetevők, amikről jó, ha tudsz

2017. május 30. - HelloNature.hu

Légy tisztában az alapokkal, mielőtt bekennéd magad velük!


Ahogy melegszik az idő és a nyári nap egyre inkább perzsel, elsődleges fontosságú, hogy bőrödet a leégéstől és a káros UV sugárzás okozta veszélyektől megóvd. Lehet, hogy jó ötletnek tűnik a legelső kezed ügyébe eső naptejjel vastagon bekenni bőrödet, ám nem árt tudni, hogy a napozókrémek gyakran számos megkérdőjelezhető hatású összetevőt tartalmaznak, melyek nem a kívánt eredményt érik el. Sőt! Előidézhetnek pl. allergiás reakciókat, hibás hormonműködést, a bőr idő előtti öregedését és esetleg a rák kialakulásának kockázatát is növelhetik. Azonban a napozásban a legnagyobb kockázat mégiscsak maga a nap.

befunky_collage1111.png

Szerencsére nem minden fényvédő káros, és nem minden fényvédő egyforma. Működési mechanizmus szerint két kategóriát különböztetünk meg:

A fizikai védelmet biztosító naptejek természetes ásványokat tartalmaznak, mint a titán-dioxid vagy cink-oxid, melyek bevonják a bőr felületét és fizikailag blokkolják vagy visszaverik a nap UVA és UVB sugárzását. Ha jó minőségű fizikai védelmet nyújtó fényvédőt használsz, akkor könnyen felvihető, nem ragadós, a bőrön vékony, alig látható, fehér bevonatot képző készítménnyel fogod bekenni magad. A minőségi fényvédők nem tartalmaznak nanorészecskéket, melyek bejuthatnának a bőrödbe.

A kémiai védelmet kínáló naptejek szintetikus összetevőket tartalmaznak, mint az oxybenzone és az octinoxate, melyek a bőrbe felszívódva nyelik el az UV sugarakat, ezzel hatékonyan védve a bőr mélyebb rétegeit. Mivel ezek az összetevők felszívódnak a bőrbe, a bőrszövetben nyelik el az UV sugarakat, a kémiai hatású naptejek könnyen vezethetnek bőrirritációhoz vagy egyéb nem kívánt elváltozáshoz. Ráadásul az ilyen - erős napfénynek kitett - összetevők elősegíthetik a potenciálisan sejtkárosító szabadgyökök képződését.

Ha szeretnéd élvezni a fényvédők előnyeit, de nem szeretnél aggódni a potenciális káros mellékhatásokért, kerüld ezeket a kétes összetevőket:

Kockázatos naptej összetevők:


Oxybenzone:
gyenge hatású fényvédő, mely általában a termék egyéb összetevőit védi. Az UV sugarakat a bőrben nyeli el és allergiás reakciók okozója lehet. Laboratóriumi kutatások szerint hormonális hatásai is lehetnek, blokkolja a hormonok működését vagy megváltoztatja a hormonszintet. A kémiai napozószerek több, mint felében megtalálható. Rendszeres használatával felhalmozódhat a szervezetben.

Ocitoxate: szintén gyakori összetevő a kémiai fényvédőkben. Kevésbé okoz allergiás bőrreakciókat, ám hormonális hatása annál inkább jelentős, főként az ösztrogénekre hat. Bár a fényvédőket a bőr védelmére fejlesztették ki, az ocitoxate a bőr idő előtti öregedését okozhatja a sejt károsító szabadgyökök képződésének elősegítésével.

Homosalate: a napvédő készítményekben az UV sugarak elnyelésében játszik szerepet, rendszeres használata főleg hormonális elváltozásokat okozhat.

Octocrylene: nagy stabilitású fényvédő, az UV sugarak nem bontják le. Főleg az UVB sugarak ellen hatásos, általában egyéb fényvédőkkel együtt alkalmazzák, mivel védi azokat a káros sugaraktól és növeli fényvédő hatásukat. Viszonylag könnyen felszívódik a bőrbe és ott káros szabadgyökök keletkezését segítheti elő.

Retinyl Palmitate: az A-vitamin egyik formája (az A-vitamin -retanol – és a palmitinsav kombinációja). A fényvédőkben antioxidánsként van jelen, hogy csökkentse az UV sugarak által okozott bőröregedést. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a termék rákkeltő-e vagy sem, az mindenesetre kijelenthető, hogy főleg az érzékeny bőrűeknél bőrirritációt okozhat.

Parabén tartósítószerek: akut és krónikus mellékhatásokat is okozhatnak. A butil-, etil-, metil-, propyl-parabének a hormonegyensúlyt befolyásolják, rákkeltő hatásúak. Egyes parabének UV fény hatására károsíthatják a DNS-t, ismétlődő használatuk kontakt bőrgyulladást okozhat. Kutatások az emlődaganattal is összefüggésbe hozzák a parabének használatát.

Összességében, a kémiai fényvédők magasabb kockázatot jelenthetnek a fizikai fényvédőkkel szemben, melyekben az aktív összetevők a bőr felszínén fejtik ki hatásukat, ezáltal csökkentve az egészségre gyakorolt káros hatásokat. Azonban ne feledd, a napozáskor nincs tökéletes védelem a napsugarak ellen. A fizikai fényvédők könnyebben lemosódnak, ha vízbe mész hűsölni vagy ha nagyon izzadsz. Ezért rendszeres, ismétlődő alkalmazásuk fontos egészséged megőrzése érdekében. Különösen érzékeny bőrűek és kisgyermekek esetében indokolt a különleges figyelem.

bergland_mehviasz_fenyvedokrem_poszt2.png
Bergland méhviasz fényvédőkrém most 12% kedvezménnyel kizárólag a HelloNature webshopban!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellonature.blog.hu/api/trackback/id/tr6412548187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása